tisdag 8 november 2016

Nummer 136 - När magen inte vill samarbeta - en vecka utan spannmålsprodukter

Kerroin jokin aika sitten paastosta ja tutkimuksista. Siellä todettiin, että toisin kuin edellisessä tarkastuksessa melkein kaksi vuotta sitten, suolisto ei voi hyvin. Lääkäri mietti lääkevaihtoehtoja, jotka rajoittuvat vain uusiin lääkkeisiin, sillä nykyinen on ainoa "vanhoista" joka toimii jotenkin. Kuuden viikon lääkevälissä on monta hyvää päivää, kunnes tilanne menee huonommaksi.

Läkäri sanoi, kuten on aina sanonut, ettei ruokavalio vaikuta, kunhan ei syö sitä mikä ärsyttää. Minä en todellakaan tiedä mikä ärsyttää, sillä juuri ennen seuraavaa annosta kaikki ärsyttää, ja hieman lääkkeen jälkeen ei mikään. Ainoa (tietääkseni) ruokavalio, jolla on tieteellisesti todettu mitään vaikutusta suolistosairauksiin on SCD-dieetti. Se keskittyy nimensä mukaisesti (specific carbohydrate diet) vain tiettyihin hiilihydraattia sisältäviin ruokiin. Siinä on yksinkertaistettuna kielletty viljat, tärkkelys, monet maitotuotteet (paitsi kovat juustot), sokeri, kaakao, suurin osa alkoholeista, limsat ja säilykkeet.

En ollut ihan vielä niin epätoivoinen, että olisin alkanut 100% noudattamaan tätä dieettiä. Olen syönyt esim. sokeria, koska käytännössä elän sillä :D Olen jättänyt pois kaikki viljat, melkein kaiken tärkkelyksen ja säilykkeet. Sokeriakin olen vähentänyt paljon, samoin kuin limsoja. Hapanmaitotuotteita olen sensijaan syönyt normaalisti, tosin vaihtanut sokerijogurtin maustamattomaan.

Asenteeni oli aluksi, etten saa syödä mitään. Siksipä olen nyt reilun viikon kuvannut ruokiani, nähdäkseni vähän mitä on tullut syötyä. Aamuisin olen syönyt jogurttia, rahkaa tai kananmunaa, ja lounas ja päivällinen ovat kumma kyllä olleet aika helppoja toteuttaa:

Lauantaina toimenpiteen jälkeen aamiaisena oli kolmen munan kokkeli ja vihanneksia

Päivälliseksi oli lihapullia, keitettyä parsakaalia ja tomaattikastiketta. Tämä meni vähän harjoittelun piiriin, sillä lihapullissa oli 2 rkl korppujauhoja ja kastikkeessa 1 rkl tomaattipyreetä.

 Ja illalla söin vielä sipsiä ! :D
 Sunnuntaina tein kanakastikkeen tuoreista tomaateista pyreen sijaan, ja lisukkeena oli keitettyjä papuja

 Maanantain lounas töihin oli salaattia pakastepannukasviksilla. Maissiakaan ei saisi dieetin mukaan syödä..
 Maanantain päivällinen oli Halloweenin kunniaksi jauhelihalla täytettyä spagettikurpitsaa. Jälleen korvasin tomaattikastikkeen tuoreilla tomaateilla.
Tiistaina laiskotti, joten söimme Ikeassa. Siellä söin salaattibuffetin kalkkunalla ja kananmunalla

Aamupalaesimerkki. Töihin marjoja, siemeniä ja maustamatonta kreikkalaista jogurttia
 Torstaina ja perjantaina söin salaattia, sunnuntaina oli paahtopastia ja uunijuureksia, sekä illalla kaverin valmistujaisissa lihaa, kalaa ja salaattia, seisova pöytä josta oli superhelppo valita itselle sopivaa ruokaa! Jälkkärinäkin oli täysin viljatonta pannacottaa =)

Sunnuntaina olin kylässä, enkä voinut kahvipöydässä syödä mitään, enismmäistä kertaa viikkoon. Menin mummolle syömään sen jälkeen salaattia ja pulled porkia :D

Maanantaina oli parsakaaligratiinia ja kesäkurpitsa-kanakastiketta

Tätini oli tehnyt tutkimustyötä tarjolla olevista viljoja korvaavista vaihtoehdoista, ja ehdotti, että kokeilisin kikhernepastaa. Kävin Punnitse ja säästästä hakemassa Palmusto Foodsin tekemää pastaa, joka oli muuten ihan törkeän hyvää!!

Lisäksi testasin vielä tehdä leipää pelkistä siemenistä, vedestä, suolasta ja psyllumista. Ostin valmiin näkkärisekoituksen myöskin punnitse ja säästästä, sekä chiasiemeniä, jotka liottessa muodostavat "liman" joka toimii sidosaineena näkkäreille =)




 Siemennäkkäri oli tosi helppo, ja onnistuikin aika hyvin!

Resepti:
3 dl kivikauden siemenseosta (auringonkukkaa, kurpitsaa, seesamia, pellavaa, psylliumia, suolaa, öljyä)
0,5 dl chiasiemeniä
2 dl kiehuvaa vettä
loraus oliiviöljyä

Sekoitin siemenet, kaadoin päälle kiehuvaa vettä ja löljyä, sekoitin nopeasti ja laitoin kattilaan kannen päälle.  10 min myöhemmin kaadoin siemenet leivinpaperille uunipellille ja painelin toisella leivinpaperilla taikinan ohueksi ja tiiviiksi levyksi, joka ei ihan yltänyt pellin reunoille asti. Uuniin 175C 50 min. Ja koskenlaskijaa päälle :D

Kyllä on helppoa kun on viljatonta pastaa ja viljatonta leipää, ja molemmat hyviä! Jos kuuden viikon päästä mahani voi paremmin, jatkan tätä. Jos ei, tiukennan ruoavaliotani vielä tarkemmin SCD-dieetin mukaiseksi.

Dieetillä saa juoda kuivaa puna- ja valkoviiniä, muttei hiivapohjaisia juomia. Join lauantaina 4 lasillista valkoviiniä, yhden lasillisen kuohuviiniä ja yhden lasillisen kotiviiniä. Eli en ihan täysin pysynyt sallituissa alkoholijuomissa. Ensimmäistä kertaa pitkään, pitkään aikaan kuitenkin mahani kesti näinkin paljon alkoholia, oikein hyvä merkki!
Mökillä

järvi jäässä

Julius pakkasi itsensä, kun pakkasin mökki- ja Porvooviikonlopuksi
K

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar