tisdag 24 mars 2015

Nummer femtiotre - Trubbel i folkhemmet och pengslöseri

Sopivasti valitin takatalvesta, ja tänään oli niin lämmin, että söimme ulkona. Sää helli, toisin kuin kivetys takamustani.

Poljin ensimmäistä kertaa kouluun, lukko kun avautui heti ykkösellä, vaikka olikin aika ruostunut. Tästä pääsen otsikon toiseen osaan, rahanmenoon.

Vein pyörän koulun jälkeen huoltoon, koska se on mielestäni viime kesän ulkokumien vaihdon jälkeen ollut raskas polkea. Huoltosetä sanoi, että se johtuu tyhjistä renkaista, ja ulkokumit on ihan hyvät.. Ketjun vaihdon hinta on 600 kruunua, koska se on hankalampi prosessi vaihdepyörässä. Lupasivat myös pumpata kumit mulle, niin toivottavasti kotimatka menee "Kuin siivillä" hah. Kouluun on matkaa 6.8 kilometriä, mutta kai siinä kunto kohoaisi jos viitsisi sitä pyöräillä...

Kävin paikallisessa Halpa-Hallissa ostamassa nippusiteitä ja pyykinpesuainetta, ja ostin myös kuivaelintarvikkeita, toimistotarvikkeita, ja suklaata ja muovilusikoita, siis kaikkea todella tarpeellista. Kävin myös toimistotarvikekaupassa ostamassa täytepatruunoita uusiin kuulakärkikyniini. Kävin niitä kyselemässä myös Clas Ohlsonilta, ei ollut, mutta infosetä oli hauska yllätys.


Menin infoon kysymään, onko kynään täytepatruunoita, setä katsoi, ja samalla kysyi minulta, että Turku vai Helsinki? oletin, että ne ovat Suomen kaksi kaupunkia jotka se tuntee, joten vastasin Turku, asuin siellä kuitenkin monta vuotta, eli en ihan huijannut.

Setä hymyili ja sanoi, "tunsin murteesta, olen itse Jakobstadista"

Puhun kavereiden mukaan Helsinkiläisittäin ruotsia, mutta Turkulaiset puhuvat hyvin samalla tavalla, kaksi isoa kaupunkia jossa on enemmistö suomenkielisiä tekee, että ns. murretta ei oikeastaan ole, vaan suomenruotsia puhutaan hyvin pitkälti kirjakielellä. Tosin helsinkiläisillä on ärsyttävä "snobinuotti" niinkuin mullakin vähän kuulemma... Noo, siinä kun infoisti jatkoi puhetta, kuulinkin jakobstadin murretta, vaikka nuotti oli muovautunut aika ruotsalaiseksi, suun avaamattomuus puhuessa, tyypillistä pohjanmaalaista, oli tallella.

Sitten trubbel i folkhemmet. Mun terveysasiat ei ota hoituakseen, ainakaan helposti.

Syksyllä kysyin sairaanhoitajalta, että voisinko saada lääkäriajan e-pillereiden reseptin uusimiseksi. Hoitaja sanoi, että tämän tekee ruotsissa kätilö, jota tässä terveyskeskuksessa ei ole, mutta svartbäcken on keksustassa, siellä on. Hän antoi myös numeron.

Tämä tuli keväällä ajankohtaiseksi, ja soitin svartbäckenin terveyskeskukseen pari viikkoa sitten. Siellä ei vastata suoraan, vaan mennään monen "paina 1,2,3,4,5, jne " valinnan kautta. Kun olin näpytellyt sotuni, ja puhelinnumeroni, ja saanut kuulla että minulle soitetaan 14:40, puhelu katkesi.

15:40, kun puhelua ei ollut kuulunut, soitin uudestaan. Monien numerovalintojen jälkeen, tuli ilmoitus, ettei sinä päivänä enää oteta vastaan puheluita.

Seuraavana päivänä sama juttu, ja tällä kertaa minulle soitettiin takaisin ja sain ajan. Terveyskeskukseen käveli koululta tunnin, että se siitä keskustasijainnista... Noo, kyselyiden jälkeen kätilö ilmoitti, että tämä pillerimerkki on ruotsissa ainoastaan aknen hoitoon, eikä hän voi antaa minulle reseptiä, pitää soittaa lääkärille. Jes. Paluumatkan menin muuten bussilla.

Seuraavana aamuna soitin omaan terveyskeskukseeni ja sain puhelinajan 9:10. Kouluun piti lähteä 9:30. Odotin 9:40 asti ennenkuin lähdin polkemaan. Melkein koululla puhelin vihdoin soi.

K: hei, soitin lääkäriaikaa, sillä kätilö ei voinut kirjoittaa reseptiä pillereistä
Hoitaja: Et ole käynyt meidän kätilöllä?
K: en, koska mulle sanottiin ettei teillä ole, kävin svartbäckenissä.
H: kyllä meillä on kätilö! mikä pillerimerkki sellainen on?
K: Diane. (Voit Vi**u...)
H: pyydän kätilöä soittamaan sulle. Soittaa ihan kohta. heippa!

Epäilin vahvasti, ettei kätilö B voi kirjoittaa reseptiä yhtään enempää kuin kätilö A...

Koulu alkoi 10:15, mutta koska hoitaja sanoi, että soitto tulee "alldeles strax", odottelin hetken, mutta kun puhelua ei kuulunut, menin kymmenen minuuttia myöhässä .

Seuraavan tunnin aikana minulle soitettiin 3 kertaa, mutten kehdannut lähteä luennolta, kun olin jo tullut myöhässä.

Yritin soittaa uudestaan terveyskeskukseen, mutta minulla oli puhelu odottamassa, joten en päässyt läpi. Uutta soittoa ei enää tullut.

Ruotsalainen osasi kertoa, että kätilöllä käyminen on ilmaista kaikkialla, myös yksityisillä asemilla, joten olisin voinut mennä yksityiselle keskustaan....

Huomenna uusi yritys.

Påskmust!

Olen syönyt tätä viikon, pasta tulee korvista, samoin kun ketsuppi, siihenkin voi näköjään kyllästyä

Ma

Tänään söin valmisruokaa ja lounassalaatin jämät. Ruokampyrä kohdallaan?

Näin vähän vaatteita jäi kolmesta koneellisesta kuivattavaksi, kuivasrummut jee! Ja pyykkipäivä on puhtaiden lakanoiden päivä, toinen jee! Pesin myös tyynyt, eli toivottavasti nukun ensi yön hyvin muhkeilla tyynyillä :)
K

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar