tisdag 24 mars 2015

Nummer femtiotvå - Senvinter, nyvinter, eftervinter, rumpvinter

22.3.15

Käännösehdotuksia suomen kielen sanalle takatalvi, koska sellainen tuli tänänkin vuonna, ja varmasti jälleen yllätti autoilijatkin. Koko eilisen päivän satoi loskaa ja aamulla maa oli valkoinen, tosin päivän auringonpaiste sulatti lumen, ainakin näin Uppsalan leveysasteilla.

Tällä viikolla on ollut useampi harvinaislaatuinen luonnonilmiö, nimittäin revontulet kahdesti ja päälle vielä auringonpimennys. Mitään en tietenkään nähnyt.

Ensimmäisten revontulien aikaan olin lentokoneessa ja toisten aikaan stressaamassa esitelmää. Torstain koulupäivä venyi kymmentuntiseksi puoli kahdeksasta puoli kuuteen. Tarkoitushan oli hoitaa homma alta pois aamupäivällä. Olin suunnitellut käveleväni kottin upeassa auringonpaisteessa, mutta pimeällä puolentoista tunnin kotimatka kävellen ei enää huvittanut. Tosin sain tosi hyviä vinkkejä siihen, mikä osa esitelmästä on kiinnostavaa ja kannattaa esittää, ja mikä kannattaa skipata. Olin ollut aikeissa esittää kaikki 20 markkeria, niinkuin esseessäkin, mutta harjoitusesityksen puolivälissä lausuin sanoja tahallani väärin, ja huomatessani, ettei kukaan reagoinut, konsultoimme ja jätin muiden kehotuksesta suurimman osan pois. Ruotsalainen ei kestänyt kritiikkiä niin hyvin, ja saksalaisen mainitessa turhasta diasta, se alkoi mököttämään.

Harjoittelin esitystä muutaman kerran illalla ja esitys meni kuulemma ihan hyvin. Ärsyttävä kaveri innostui selittämään kuinka esseeni oli kaikista kiinnostavin, mutta muisti mainita minulle ja muille iltapäivällä esittäville, että nyt pidetään esitykset lyhyinä, häntä ei kiinnosta. Kaveri kuitenkin itse piti 45 minuutin haahuilun luokan edessä. Samoin hänen jälkeensä tuleva puolanlappilainen mitähäh-mies innostui aiheensa kanssa vähän liikaa. Esitys oli kyllä hyvä, ja mitähäh selitti asiat ihan hyvin, mutta opettaja sanoi 40 minuutin jälkeen, että olisi aika lopetella, joten kaveri kiisi vielä kuuden dian läpi. Time management on näköjään haastavaa.

Islantialainen tuli paikalle aamupäivästä pitämään oman esitelmänsä, ja vaikka tuore äiti oli syvällä vauvakuplassa , oli kiva nähdä taas. Lounaalle isä toi vauvan koululle ja minäkin pääsin ihastelemaan nukkuvaa mini-ihmistä. Muut olivat hyvin hämmästyineitä siitä, kuinka miehet olivat innoissaan vauvasta. Selitetään se vaikka kulttuurieroilla, väittäisin nimittäin että aasiassa ja afrikassa vauvatapahtumat otetaan vastaan innokkaammin kuin euroopassa. Vauvalla, jonka toinen nimi on ei-islantilaiselle helpompi lausua, on kuulemma molemmissa jaloissa etu- ja kesivarpaat vähän yhteenkasvaneet, tai ei siis kokonaan eronneet. Sama vika Michael Phelpsillä, eli kuumalähdeuimarimestaria odotellessa. Se toinen nimi on siis Lóa, suomeksi kapustarinta, pohjoisen lintu joka on Islannissa kevään ensimmäinen muuttolintu.

Koulun jälkeen jatkoimme lintuteemaa (ja vähän vauvateemaakin) ja suuntasimme stora torgetille Storken-nimiseen kahvilaan ruotsalaisen ja saksalaisen kanssa. ruotslainen lähti parin tunnin päästä poikaystävänsä kanssa kotiin, ja norjalainen liittyi seuraamme kun sen oma kurssi loppui. Norjalainen ei valinnut itsenäistä kurssia keväälle, vaan suoritti "rinnakkaisluokkamme" kanssa epigenetiikan kurssin. Jälleennäkemisen tai laiskuuden takia olimme myöhään iltaan kahvilassa, ehkä vähän myös juoruamassa Puolalaisen uudesta poikaystävästä. Puolalainen on niin salamyhkäinen, että välillä täytyy yhdessä päivittää tiedonmurut yhteen.

Uusi kurssi alkaa siis maanantaina. Aiheena on Forensic Chemistry, ja se on jaettu kolmeen osaan. Ensin on reilun viikon verran luentoja, pääsiäisestä alkaen toinen reilu viikko projektia ja sitten viisi viikkoa labroja. Koe on vasta kesäkuussa.

Islantilainen tekee seuraavasta kurssista puolet, jää sitten vauvan kanssa kotiin, ja aloittaa meidän kanssa lopputyön tekemisen. ensi keväänä. Tässähän voisi tuntea itsensä huonoksi ihmiseksi, kun toisen valmistuminen myöhästyy näillä näkymin puoli vuotta, vaikka vauva.

Nyt täytyisi mennä ulos selvittämään missä kunnossa pyörä on ulkotalven jälkeen ja saako syksyllä jumiutunutta U-lukkoa enää auki

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar