tisdag 6 oktober 2015

Nummer åttiotre - Det är inte lätt med välfärd: Tandvård

Olen sivunnutkin tätä aihetta aiemmin. Kun on köyhä opiskelija joka on riippuvainen tuista, törmää välillä hankaluuksiin.

Viimeeksi lääkkeessä ollessani, hoitaja kysyi yhteyttäni Poriin. Vastasin että kerran kävin yyterissä. Minulla on nimittäin kelalta saatu maksusitoumuslappu, jonka kanssa valtio korvaa normaalisti kunnille minusta aiheutuvat terveyden- ja sairaanhoitokulut niin kauan kun opiskelen Ruotsissa, sillä sosiaaliturvani (esim opintotuki) on Suomessa.. Maksusitoumukset lähetetään kuulemma Porin Kelaan, mielenkiintoista sinänsä.

Ruotsissa ei ole kunnallista hammashoitoa samalla tavalla kuin Suomessa, vaan kaikki ruotsalaiset käyvät yksityisellä, ja valtio maksaa heille pientä korvausta. Koska en saa korvausta ja olen pihi ja köyhä, järkeilin tietysti, että käyn sitten hammaslääkärissä Suomessa.
http://www.mmakela.fi/arkisto/hammasl%C3%A4%C3%A4k%C3%A4riss%C3%A47.jpg

Soitin Tampereen yleiseen hammaslääkärin ajanvarausnumeroon Ruotsista viimeviikolla.
K: Juu hei, hammaslääkäriaikaa varaisin
Ajanvaraaja: Sinä et asu Tampereella, mene yksityiselle
K: Mutta katsos minulla on sellainen lappu kelasta mikä oikeuttaa minut saamaan Suomessa hoitoa.
AV: Mikä se sellainen lappu on?
K: No sellainen että Kela maksaa ne hoitokulut
AV: No mikä sen lapun nimi on?
K: En muista, se on minulla Suomessa (Syystä että se pitää olla mukana kun menee hoitoon, joten turhaan sitä Ruotsissa kannan)
AV: no nyt et kuule taida tietää itsekään mikä se sinun lappusi on
K: No kylläpäs tiedän! Kun näytän sitä sairaalassa/lääkärissä niin ne hoidot korvataan, se on rekisteröity esim. sairaalaan Tampereelle.
AV: Niin, se lappu pitää ensin rekisteröidä terveysasemalle ennenkuin voi varata ajan
K: okei, eli menen siis terveysasemalle sen lapun kanssa?
AV: EI EI EI EI! Mitään ei hoideta terveysasemilla, ajat varataan tämän puhelinpalvelun kautta!
K: Ok, eli varaatko minulle nyt sitten ajan?
AV: Missä olet nyt?
K: Ruotsissa
AV: No eihän sitä aikaa sinulle voi varata jos olet Ruotsissa
K: no mutta käyn usein Suomessa
AV: niin mutta jos varaan sinulle ajan huomiselle niin et pääse siihen
K: Öö, tarkoitatko että saisin ajan heti seuraavalle päivälle? Luin, että Tampereella on kolmen kuukauden jonot.
AV: Niin, mutta ei sitä voi tietää. Soita uudestaan kun tiedät mikä se lappu on, koska jos se käy sairaalaan se on ihan eri asia, tämä hammashoito on sellaista erikoissairaanhoitoa, eli ei luultavasti käy tänne (Koska sairaalassa annettava hoito ei ole erikoissairaanhoitoa mukamas...??)
K: no mutta kun minä tiedän! En vain muista sanasta sanaan mitä siinä lukee
AV: Soita kun olet Suomessa, ei tätä voi tehdä ruotsista
http://katmichels.com/wp-content/uploads/2015/03/bang-head.jpg

NONIIN. Että helppoa kuin heinänteko..
Menin Kelan toimistoon, jossa minulle varmistettiin, että kyllä lappu käy myös hammashoitoon.

Tänään soitin aamulla uudestaan, lappu tiukasti kädessä. Pirkanmaalla (?) on sellainen hieno nettitietokanta, missä paljon asioita voi tehdä netissä jos on osoite oikeassa kunnassa. No, minä en voi tehdä sellaista, koska osoitteeni on muualla kuin pirkanmaalla. Kun olin muuttamassa Ruotsiin, enkä ollut löytänyt asuntoa ja koulun alku lähestyi, tein hädissäni osoitteenmuutoksen maistraattiin, että muuttaisin isän luo toiselle puolen pirkanmaata parin viikon kuluttua. No, asunto järjestyi ja soitin uudestaan maistraattiin, että sen osoitteenmuutoksen voi peruuttaa, en muutakkaan. Silloin minulle sanottiin, että ensimmäinen puhelu ei ole rekisteröitynyt, eli isällemuuttoa ei ole järjestelmässä. No, kiitos ja näkemiin sitten vaan.

Syksyllä huomasin että Isän osoite oli kuin olikin vaihtunut järjestelmään. Tein oikaisupyynnön maistraattiin, ja osoite pyyhittiin historiastani pois. Kaikki ok. Paitsi että osoite on terveydenhuollon järjestelmässä edelleen.

Takaisin puheluun.

Selitin pontevana puhelimeen, että minulla on Kelasta maksusitoumuslappu, jolloin valtio maksaa kunnan osan hammashoidosta, ja minä saan sen samaan hintaan kuin kuntalainen. Terveyskeskus lähettää vain laskun kelalle.
AV: Niin mikäs sinun osoitteesi on?
K: Asun ruotsissa (Tähän selitys lapusta)
AV: Sinulla on täällä osoite (Sinne toiselle puolen pirkanmaata)
K: Juu, se on virhe teidän systeemissä, mutta ei sillä nyt ole väliä kun en asu Suomessa ollenkaan
AV: Niin, mutta osoite on tämä (Sanoo isän osoitteen) Ymmärräthän että olet soittanut Tampereelle
K: No kyllä ymmärrän, mutta tämän maksusitoumuksen kanssa ei ole mitään väliä missä se hoitoni saan, ja haluan sen Tampereella, koska olen tässä kaupungissa aina kun olen Tampereella.
AV: Oleto tehnyt hoitopaikan muutoksen?
K: öö, mikä se on?
AV: Niin, että jos haluaa toiseen kuntaan hoidon, täytyy tehdä hoitopaikan muutos netissä
K: Mutta kun en asu Suomessa ollenkaan, asun Ruotsissa.
AV kyselee vähän tarkemmin lapustani, joka on ruotsiksi, joten käännän sille tekstiä parhaani mukaan. Lopputulema on, että hän haluaa selvittää osoitteeni väestörekisterikeskuksesta, koska sanon Isän osoitteen olevan virhe.
Yritän toistaa, että asun Ruotsissa ja minullla on maksusitoumus, joten tämän asian kannalta sillä ei ole merkitystä. AV lupaa palata tänään asiaan.

Soitan kelan kansainvälisten asioiden puhelimeen, kun en netistä löydä maksusitoumuksesta tarkkoja tietoja. Puolen tunnin jonottamisen jälkeen minulle vahvistetaan, että kunnalla ei ole väliä, että se kattaa hammashuollon, ja asian pitäisi olla juuri niin yksikertainen kuin luulen. Virkailija myös sanoo, että jos he esittävät lisää kysymyksiä, joihin en osaa vastata, voin pyytää heitä soittamaan suoraan Kelaan.
http://cdn.meme.am/instances/26621866.jpg

Tällaisissa erikoistapauksissa keskitetty varaus on todella hankala. Ymmärtääkseni lääkärit ja hoitajat ovat aika hyvin perillä Suomen ja EU:n hoitokäytännöistä, mutta luultavasti ei kunnan/kaupungin oma ajanvaraaja, mutta se on kuitenkin henkilö, jolle pääsen näitä asoita selvittämään.

----

Iltapäivällä varaaja soitti takaisin, ja ehdotti ensin että menisin yksityiselle, koska saan kelakorvauksia. Laskeskelin sitten, että vaikkei kunnallinen ole ilmainen, on se edullisempi silti. (omavastuu tarkastuksesta 40€, hammaskivi alk. 64€ + mahdollinen toinen käynti, eli yhteensä kolme käyntiä) Hinnat olettaen että hammaskivi on ainoa ongelmani.

No, koska kunnallinen on puolet edullisempi (ja paikka jota hän ehdotti oli saanut netissä haukut ja töissä oli vain nuoria tai virolaisia lääkäreitä) ajattelin ettei se kunnallinen voi olla huonompi.

Soitin takaisin ja minut yhdistettiin samalle varaajalle, joka sanoi, että huomenna täytyy soittaa heidän toimistoonsa jossa pitää käydä skannaamassa lappu, ja sitten voi soittaa ja varata aikaa. No. asia on melkein selvä. Sen pituinen se. Nyt voisin alkaa kirjoittamaan.

Soitin muuten välissä vielä Kelan ulkomaan opintotukipalveluunkin. Ja pesin pyykkiä. Aikuisuus on niin rankkaa että ilmoitin mummulle tulevani sinne syömään.

Aikuiset saa tehdä lättyjä yöpalaksi jos ne haluaa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar