måndag 23 november 2015

Nummer nittioett - Första snön och resor

Mulla ei näytä olevan kuvamateriaalia oikein mistään nyt. Projektit ovat käynnissä, ja vievät aikaa, koska kaikki on ryhmässä hitaampaa, ja asiat tehdään kaikkien haluamalla tavalla. Se on ehkä hyvä, sillä keskustelua on enemmän, ehkä huono, koska turhaa väittelyä tulee paljon. Projektitöiden takia myös päivät ovat pitkiä.
Minä ja koulun kahvila ollaan nykyään läheisissä väleissä

Tiistaina otimme taukoa koulusta, ja lähdimme reilu viikko sitten Solnaan avattuun Mall of Scandinaviaan, joka on ilmeisesti tällä hetkellä pohjoismaiden suurin ostoskeskus. Kauppoja oli kolmessa valtavassa kerroksessa, ja vain keskikerroksen kiertämiseen meni useampi tunti.  Kaupat olivat suurimmaksi osaksi samoja, kuin muualla Tukholmassa, uusia olivat ymmärtääkseni ainakin Pull&Bear, meikkikauppa Kiko, Disney store, Zara Home ja Dunkin' Donuts, joita on muutama Tukholman alueella.
En Dunkin' Donut! Nam

Yritin ostaa vähän, mutta rahatilanteen ollessa huono, ja koska joulu lähestyy, niin vähänkin on liikaa. Zara Homesta ostin tabletteja parin, sinänsä turhaa, koska ei mulla ole tällä hetkellä ruokapöytää saati kämppää, mutta oon ilmeisesti juuri siitä syystä halunnut ostella hirveästi sisustusjuttuja viimeaikoina. Disney Storesta ostimme maailman ihanimman aku-bodyn islantilaisen vauvalle joululahjaksi, minulle pari joulupalloa ja Kikosta ostin kynsilakan ja punaisuutta peittävän peitevoiteen, joka todellakin tuli tarpeeseen , sillä tämänhetkinen Macin peittävä meikkivoiteeni ei onnistu yksin peittämään kirkkaanpunaista naamaani, jokatalvinen vitsaus aikuisiällä.

Vero Modasta ostin mustan T-paidan, ihan tavallisen, hintaa taisi olla 80 kruunua

http://cdn3.volusion.com/etarv.xrddv/v/vspfiles/photos/DS-ONESIE-DONALDDUCK-4.jpg
http://cdn.s7.disneystore.com/is/image/DisneyShopping/4010046722689-1?$yetidetail$



Meikkivoide levitettynä, punaisuus näkyy ehkä jopa kuvasta

Peitevoiteen jälkeen, ennen puuteria, vähän liian tarkka kuva kun huokosetkin näkyy kivasti
Minulla on huonoa onnea (?) Ravintoloissa ja kahviloissa Ruotsissa. Viikonloppuna olimme vohvelikahvilassa. En halunnut vohveleita, vaan paikan "hälsotalllrik" nimisen salaattiannoksen. Siihen sai valita kanan tai halloumijuuston ja bulgurin tai riisin. Tilaisn sitten "En hälsotallrik med halloumi och bulgur" Myyä toisti että "Halloumi" Joo, sanoin, ja bulgur. Sanoin bulgur monta kertaa, ja myyjä vaan toisti että "Halloumi". No kappas kun sain halloumicrepen. Siitä sitten selittämään.

Mall of Scandinaviassa kävimme Starbucksissa. Muut tilasivat kahvin, minä frappuccinon. Meillä oli puoli tuntia aikaa junan lähtöön, mutta jonoa oli sen verran, ettei ylimääräistä aikaa ollut kauheasti. Muut saivat juomansa. Meidän jälkeen jonossa olleet saivat juomansa, mutta minä en. No, siitä sitten kyselemään. Kun menin tiskille, huomasin, että mukini oli jätetty yksin eri pöydälle kuin lämpimät juomat. Kun sanoin asiasta, barista ei vastannut, vaan tökkäsi toista baristaa, joka teki kahvini, ja antoi sen ilman kermavaahtoa. (Olisin ostanut lämpimän kahvin jos en olisi ollut niin makeanhimossa ! :D) Ärsytti koko homma, ei "Oho, sori" ole niin vaikea sanoa kun unohtaa toisen tilauksen. "FÅR JAG INTE GRÄDDE??" niin, ja sanaakaan sanomatta barista 2 laittaa herneenkokoisen kermavaahtokökön kahviini. Näytänkö mä siltä etten tarvii enää kermavaahtoa hä?
Tänään kahvilassa muut olivat syöneet ja juoneet ennenkuin sain tilaamani lämpimän leivän. Eikä meidän jälkeen ja leivän saapumisen välillä ollut yhtään asiakasta. Näin. Valitus loppuu.

Keskiviikkona meillä oli opintovierailu Statens Veterinärmedicinska Anstaltissa, eli valtion laitoksessa jossa tutkitaan eläinten sairauksia (myös ihmisiin tarttuvia), eläinten ruuan sairauksia, ja eläinten (lähinnä hevosten) douppausta. Käynti oli ihan mielenkiintoinen, vaikka olin toivonut vähän enemmän äksöniä :D Pääsimme katsomaan eläinten obduktiosaliin, jossa haisi aivan järkyttävästi riistalle. (YÖK) ja leikkauspöydällä oli enää hirven korvat ja ihopala, joka oli täynnä ihottumaa. Hirvissä on kuulemma näin hirvikauden alettua löytynyt jonkin verran tällaista ihotumaa, eikä vielä tiedetä mistä se johtuu. Myös pari metsälintua (oon aika biologi) oli pöydällä. Erillisessä,"tarttuvien tautien obduktiosalissa" oli metsäjäniksiä. Niitä en halunnut katsella liikaa. Tunteet tulee vähemmästäkin pintaan.

Näimme myös paljon kemian analyysilaitteita, muunmuassa erittäin mielenkiintoisen laitteen, jonka tarkoituksena on analysoida botuliinitoksiinia ilman eläinkokeita. Vielä tänäkin päivänä "mouse assay" on käytössä, eli kun botuliinitoksiinia epäillään, bakteeri pistetään hiireen (vai kahteen?) ja jos se sairastuu 4 vrk sisällä, kyseessä on botuliini. Jos kyseessä on botuliini, se laitetaan taas hiiriin, ja kahteen hiireen kerralla laitetaan aina tietyn botuliinin (A,B,C,D jne) vasta-aineet. ja katsotaan mitkä kaksi hiirtä jäävät henkiin, eli yhdessä botuliinianalyysissä käytetään n. 20 hiirtä. Tämä laite on siihen verrattuna upea parannus niinkin vanhanaikaiseen analyysimenetelmään. (Lisäksi botuliinikuolema on ikävä, sillä se lamauttaa lihakset (vrt botox) muunmuassa hengityslihakset, eli hiiri kramppaa ja tukehtuu)

SVA:n käynnin jälkeen menimme takaisin koululle tekemään ryhmätyötä, jonka jälkeen lähdin iltakoneella Tampereelle, jossa olin viikonlopun. Torstaina olin lopputyötäni koskevassa tapaamisessa, mutta siitä lisää joulun jälkeen, kun tiedän paremmin. Meidän lopputyömme vastaa hieman Suomen Pro Gradu tutkielmaa, vaikkei ole ihan yhtä laaja. Minun lopputyöni koostuu labraosasta ja artikkelimuotoisesta lopputyöstä. Se kestää tammikuun puolivälistä toukokouun loppuun.

Perjantaina olin lääkkeessä ja muuten viikonloppu meni rauhallisesti, enkä tehnyt perjantain lääkeaikaa lukuunottamatta kouluhommia, joka oli aika kiva!


 Tein (tai yritin tehdä) lauantaina pakkasessa olevista ruisleivistä ruissipsejä itse. levy vaan oli liian kuumalla, rasvaa ja suolaa liikaa ja mausteita huonosti, joten ensi kerralla ehkä onnistun paremmin :D




Viikonloppuna tuli paljon lunta, ja sunnuntaina lähdin Julen kanssa bussilla kohti Turkua. Pysäkki, jolta lähden, on vain "noin aika" ja olin kaksi minuuttia ennen sitä aikaa pysäkillä, koska bussi on kuitenkin yleensä pari minuuttia annetusta ajasta myöhässä. Vartin odoteltuani rupesi huolettamaan, että mitä jos myöhästyin. Soitin jo R:lle, että nyt on tää tilanne, saatan tarvita turkuun kyytiä. R oli kuitenkin puolen tunnin matkan päässä, ja alkoi vähän jännittämään. No, onneksi bussi tuli noin 20 minuuttia myöhässä, mutta Jule-parka, jonka olimme vielä kammanneet samana päivänä, alkoi tärisemään kantokopassa, Yritin asetella vilttiä sille, mutta en tuntenut enää omiakaan sormiani, ja pelkäsin että se saa ahaa-elämyksen ja hyppää kassista pois jos liikaa avaan ja nostelen sitä, joten toivoin vaan, että bussi tulisi pikaisesti.

Tukholmassa oli aamulla kylmä, melkein kymmenen pakkasastetta, ja käärin J:n huolellisesti fleecevilttiin, missä se ihme ja kumma pysyi koko matkan.

Gröna Lund aamulla, ja toivottovasti viimeinen laukkujenraahaus satamasta Slussenille

Auringonnousu junassa. Mustaa!
 Jule oli innoissaan kun tultiin Ruotsiin, ja se juoksi sängyn yli ja ali ja häkkiin ja pois. Hyvä että jotakuta innostaa tämä pieni huone. Nyt se on keskittynyt lepäämään, laivamatka rasittaa itse kutakin.


K

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar