tisdag 7 oktober 2014

Nummer tjugofem - Forensisk vetenskap och kriminalteknik

Melkein viikko Suomessa meni nopeasti, paljon nopeammin kuin osasin odottaa. Lähdin Norwegianilla  aikaisin keskiviikkoaamuna (yöllä) Helsinkiin. Matka alkoi Uppsalasta jo ennen neljää bussilla ensin keskustaan ja sieltä Arlandaan. Bussit kulkivat tosi hyvin ajankohta huomioon ottaen. Minulla oli viikonloppukassi ja tietokonelaukku mukana, ja molemmat kulkivat käsimatkatavarana. Lentokoentällä yritin ehtiä käymään taxfreestä hakemassa eyelinerin ja Victoria's Secretin myymälässä, terminaali vaan oli tosi iso, ja sen läpi kävelemiseen meni niin paljon aikaa, että VS:n myymälässä ehdin vain pikaisesti piipahtaa. Hain myös matkalla Starbucksista Pumpkin Spice Latten (NAM!) ja juoksin sitä hörppien takaisin portille. Kone lähti 6:40 paikallista aikaa ja oli 8:40 Paikallista aikaa Helsingissä. Nukkua ehdin koneessa ehkä vartin verran, sen ajan mikä oli nousun ja laskun välissä. Helsingistä suoraan tikkurilaan vievään bussiin, asemalla opiskelijakortin osto, olihan lokakuun ensimmäinen päivä, ja puoli kymmeneltä lähti taajamajuna kohti Lempäälää.


Suomessa olo tosiaan meni nopeasti, keskiviikko- ja torstaipäivät koomailin ja illat olin serkun työmaalla ratsastuskoululla. Sain otsaani ehkä 20 mäkäräisenpuremaa jotka myöhemmin kaikki nousivat punaisiksi paukamiksi ja muistuttivat liiankin erehdyttävästi finnejä. Loppuviikko meni kunnon cakefeissinä eikä uusien passikuvien ottamissuunnitelma oikein toteutunut.
Heti puremien jälkeen, voitte vain kuvitella miltä nää näytti parin päivän päästä -.-
Viikonloppuna kävin ulkoiluttamassa koiravanhusta ja kampaajalla. Kaikki suunnitelmat kaveriden näkemisestä, leffassa käymisestä jne jäivät. Ainiin, kävin 3+1-päivillä pikaisesti hamstraamassa meikkejä! :)
JP keinussa

Heijastinsamikset

Vaaleita raitoja lisää !
Ja pian tulikin suununtai ja lähdimme JP:n kanssa kohti Tukholmaa laivalla. Jule on jo aika konkari laivamatkustamisessa, mikä on tietty kiva. Piti kuvata kuinka nopeasti se tulee ulos kassistaan hytissä, mutta puhelin soi juuri kun aloitin filmaamisen ja se epäonnistui, mutta heti se tuli =)


Laivaeväs: Kolaa, vettä, juustoa ja hytin tervetulosuklaat

Aamuherätys tuli Julestakin liian aikaisin
Takaisn Uppsalassa. Viime viikolla saimme lyhyen intron uuteen kurssiin ja tällä viikolla luennot jatkuvat. Kurssi esittelee rikospaikkatutkintaa ja Ruotsin polisväsendeä. Eli kertoo millaisista oloista näytteet tulevat ja miten ne kerätään ennen anlyysiä. Maanantaina ensimmäinen luennoitsija, kokenut rikospaikkatutkija, esitteli ampuma-aseita, murhia ja kertoi todistamisesta oikeudessa asiantuntijan roolissa, ja kuinka vaikeaa siellä oikeasti on saada oma asiansa sanottua juristien johdattelevien kysymysten tulvassa. Ihmettelimme porukalla miten ihmeessä meitä ei ole laitettu allekirjoittamaan minkäänlaista salassapitopaperia, en nimittäin usko että kuvamateriaali mitä meille näytetään on ihan julkista tietoa..

Tänään sateesta huolimatta pyöräilin ensin Stockholms nationille, jossa söin tosi maukkaan ja täyttävän salaattibuffan ja josta jatkoimme Professional Training luennolle BMC:lle. En ihan täysin vieläkään ymmärrä näitä PT-luentoja, ne tuntuvat vähän väkinäisiltä, vaikka tänään meillä oli taas Dan Larhammarin luento, aiheena Science vs Pseudoscience. Ihan mielenkiintoista mutta silti vähän epäolennaisen tuntuista. Käteen luennosta tuntui jäävän lähinnä miten argumentoidaan pseudotiedettä vastaan, varmaankin ihan hyvä taito sekin.

Tämä kuukausi meillä on luentojen lisäksi projektityötehtävä rikosoikeudenkäynnistä. Tehtävänä on kertoa siis jonkin rikoksen kulku ja tutkintamenetelmät tuomiopöytäkirjan avulla. Olisin halunnut tehdä jostakin suomalaisesta rikoksesta, mieluiten lähikunnan sellaisesta, Esimerkiksi Lempäälässä 2011 tapahtuneesta nuoren tytön surmasta. Tekijä tosin hukuttautui itse heti tekonsa jälkeen, joten siitä ei ole tuomiota (tietääkseni). Yritin alkaa etsimään miten tuomiopöytäkirjoja saisi suomesta, mutta se oli aika hankalaa, kun ei oikein tiennyt mitään asiasta eikä ollut ketään, jolta kysellä. Löysinkin sopivan keskitien Suomalaisen tekemistä murhista Ruotsissa. Tapaus on vanha, mutta tunnettu ja pöytäkirjan sai helposti soittamalla Uumajan tingsrättiin,tietämättä sen enempää kuin tapauksen medianimen: Åmselemorden

Jos nimi ei soita kelloja, ovat nämä kesällä 1988 surullisenkuuluisan Juha Valjakkalan (vaihtanut myöhemmin nimeään X kertaa) tekemät murhat. Uumajasta lähetettiin minulle n. 70 sivua tekstiä, ja valitettavasti minusta kiinnostavin osa, eli esitutkinta ei kuulu tähän tiedostoon. Tosin tehtävänä onkin tuomioon ja tuomionantoon tutustuminen ennemmin kuin tekniseen tutkintaan tutustuminen.

Tästä tulikin aika romaani, sen siitä saa kun kirjoittaa harvoin..

K

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar