söndag 14 september 2014

Nummer sexton - Kulturnatten

Lauantain päätin pitää vapaana enkä opiskella yhtään. Toiveajatteluna taustalla oli tietty, että sunnuntai menee superenergisenä uudella motivaatiolla :D

Nukuin pitkään ja alkuiltapäivän vietin pyykkituvassa. Varausaika on vain kolme tuntia, joka tuntui oudolta, aiemmissa taloyhtiöissä pyykkiajat ovat olleet kuutta tuntia ja lisäksi siihen kuului kuivaushuoneen käyttö. Tässä pyykkituvassa olikin kolme konetta ja kaksi kuivausrumpua, eli aika tuli tehokkaasti käytettyä!

Vaikka vain murto-osa vaatteista päätyi huoneeseeni kuivumaan, oli ilma aika trooppisen kostea.

Heti kun olin saanut pyykit kuivumaan lähdin Campus 1477:n toiselle salille tutustumaan. Syyskuussa he tarjoavat viikon ilmaisen tutustumisen. Toinen sali on kivenheiton päässä koulusta ja tämä toinen sitten noin kilometrin päässä. Kämpiltä tietty kaukana. Blåsenshus-sali oli aivan valtava ja moderni. Päädyimme lyhyeen puolen tunnin corejumppaan, joka oli ihan hyvä "pehmeä startti" kun ei ole koko kesänä oikein liikkunut... Kävimme kääntymässä salilla, jossa oli hirveä kuhina ja miehet olivat vallanneet vapaapainopaikan ja naiset olivat laitteissa kauempana. En tykännyt yhtään sekasalista. Täytyy mennä uudestaan viikolla katsomaan kuinka paljon enemmän väkeä silloin on. Niin, ja tietty katsastaa Science Parkin sali, joka on vähän pienempi ja toivottavasti rauhallisempi.

Kävin nopeasti kotona ja olin kahdeksalta takaisin kaupungissa valmiina Uppsalan syksyn ykköstapahtumaan, Kulturnatteniin. Olimme etukäteen katsoneet netistä mihin kaikkialle haluaisimme mennä. Uppsalan linna tarjosi mielenkiintoisia taskulamppu- ja aavekierroksia, mutta norjalainen tiesi kertoa, että liput vapautetaan jakoon jo aikaisin iltapäivällä ja ihmiset saattavat jonottaa niitä tunninkin, joten jouduimme luopumaan kaikista tapahtumista joihin olisi etukäteen pitänyt hakea liput.

Aloitimme Linnémuseosta, jonne oli ilmainen sisäänpääsy. Linnémuseo on 1600-luvulta peräisin oleva kivitalo, joka on selvinnyt Uppsalan palosta sen ollessa kiveä ja muista taloista erillään. Talo on toiminut Yliopiston professoreiden virka-asuntona 1930-luvulle asti, jonka jälkeen se on restauroitu takaisin Linnén aikaan ja sinne on tuotu alkuperäisiä huonekaluja. (tämän kaiken kuulimme jonottaessa ovimieheltä)
Kaikki palvovat Linnétä !


Kaakeliuuni tarjosi vaimolle Sara Elisabethille mahdollisuuden vastaanottaa vieraita kammarissaan, kaikki aika ei enää mennyt talon lämmittämiseen


Kolme maininnan arvoista kaupunkia Suomessa: Åbo, Wiburg, Wasa.
Museon kiertämisen jälkeen kävelimme Linnéträdgårdenin läpi, mutta oli jo aivan pimeää, joten lyhytpolkua enempää emme juuri nähneet.

Linnépuutarhasta kävellimme kaupungin toiselle laidalle Botaniska trädgårdeniin, jossa Waldorfskolan järjesti tulishown. Mukana oli tosi nuorenkin näkösiä lapsia, ja show oli upea, ainakin se osa mitä ihmismassa takaa näkyi.
Puutarhalta kävelimme kirkolle, jossa Skattkammaren oli auki. Harmiksemme liput olivat kauan sitten menneet, joten päädyimme katselemaan ympärillemme kirkossa. Siellä riittikin katseltavaa !

Koko illan kirkossa soitettiin urkuja ja monet istuivat kuuntelemassa soittoa.

Mennessämme ihmismassan ohi kirkon etupuolelle, avautui eteemme upea museotyyppiseksi tehty aukio.

Själavårdsrummet


"Where one is the other must be"

En tiennyt, että ruotsin kuninkaat vihittiin virkaansa (?) Uppsalan kirkossa 1500-1700-luvuilla.
Kustaa Vaasan pojan hauta



Kustaa Vaasan haudan päätyä.
Olin hämmästynyt siitä, kuinka vahvasti SUomea pidettiin omana valtionaan tuolloin. Olin luullut, että se oli ihan vain Ruotsia, ja "Ruotsi.Suomi"-nimitys oli suomalaisten keksimä myöhemmin.
Östgötan ja Smålandin vaakunat haudassa

Tä oli se kalja. Kustaa Vaasa hallitsi sitäkin.

Tavastia :)

Kustaa Vaasan "hautakivessä" on hän ja molemmilla puolilla hänen kaksi ensimmäistä vaimoaan. Nuorin vaimo on haudattu toisaalle Tuomiokirkkoon.

Pyhän Birgitan reliikki
Tuomiokirkosta jatkoimme Vastapäiseen Museum Gustavianumiin. Siellä piti olla anatomian museossa "Frankenstein-kierros" Mutta sekin oli täynnä Ja ihmiset jonottivat rappusissa ja ulkona.
Kiertelimme Medelhavet-näyttelyä.


Muumio! Kuningattaren museolle lahjoittama


Kreikkalaisia kippoja, Olympoksen jumalia kuvattuina.
K

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar